Trčanje je jedan od najpopularnijih oblika tjelesne aktivnosti. Otprilike svaka peta osoba bavi se trčanjem (ili džoging ) u nekoj fazi svog života. Trčanje je privlačna vježba jer ne košta puno i možete trčati u vrijeme koje vama odgovara.

Neki trkači odlučuju sudjelovati u rekreativnim utrkama, natjecateljskim utrkama ili maratonima.

 

Zdravstvene koristi trčanja i džogiranja

Redovno trčanje i džoging nude mnoge zdravstvene prednosti. Trčanje može:

  • pomoći u izgradnji jakih kostiju
  • ojačati mišiće
  • poboljšati kardiovaskularnu kondiciju
  • sagorijeti dosta energije
  • pomoći u održavanju zdrave težine.

Neaktivan način života povezan je s većom smrtnošću, bolešću koronarnih arterija, hipertenzijom i moždanim udarom. Također je primarni uzrok većine kroničnih bolesti, jer se tijelo brzo prilagođava nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti, što dovodi do značajnog smanjenja kvalitete života.

Redovna fizička aktivnost kao što je trčanje može značajno poboljšati i mentalno zdravlje, samopouzdanje, zdravo starenje i kvalitetu života.

 

Razlika između trčanja i džogiranja

 

Razlika između trčanja i džogiranja je intenzitet. Trčanje je brže, troši više energije i zahtjeva više napora od srca, pluća i mišića nego džogiranje. Trčanje zahtjeva višu razinu ukupne kondicije od džogiranja.

I trčanje i džogiranje su oblici aerobne vježbe. Aerobno znači "s kisikom" - pojam "aerobna tjelovježba" znači svaka tjelesna aktivnost koja proizvodi energiju kombinirajući kisik s glukozom u krvi ili tjelesnom masnoćom.